OksanenIlona Politiikkaa vaiko mitä?

YLE aloitti aivopesukampanjoinnin


Näissä tutkimuksissa gallupin luotettavuuden takasi yleisesti hyväksytty menetelmä, otos ja yritys kuten esimerkiksi Taloustutkimus, TNS Kantar tai Tietoykkönen. Näin syntyy virallinen totuus ja tutkimusyritykselle oiva potti rahaa. Kansalaisten puoluekannatuksen Sanoma Oy mittauttaa hovihankkija Kantar TNS:llä, Yleä, jota taas rahastaa Taloustutkimus Oy esittämällä parin viikon kuluttua liki samat prosenttiluvut. Alussa mainitun oman riippumattomuutensa lisäksi Yle on tutkituttanut äskettäin aiheita kuten mikä on suomalaisille rakkain taidemuoto tai kuinka nuorisoa kiinnostaa ay-toiminta. Liikesuhde Ylen ja Taloustutkimuksen välillä on mielenkiintoinen. Kansanedustaja Eero Lehti (kok) on paitsi yrityksen omistaja myös Ylen hallintoneuvoston jäsen. Lehti kuului myös viime kesänä Ylen rahoitusta pohtineeseen Satosen työryhmään, joka yllättäen päätyi Ylen kannalta lempeään lopputulokseen. Vielä alkuvuodesta Lehti ärhenteli yksityistävänsä Ylen ainakin osittain, mutta jokin käänsi miljonäärin mielen. Asema Yle-gallupien tuottajana on paitsi taloudellisesti tärkeä myös näkyvyytenä ja brändipaikkana loistava. Kansanedustaja Lehden ja Ylen diiliä suojaa liikesalaisuuden hämärä. ”Kohtuullinen”, kuittaa Yle hintakyselyn. Mielipiteen MUOKKAUSFIRMAT pitäisi kieltää suomesta ja varsinkin vaalien alla kokonaan.Kun suomeen valittiin presidentti näiden aivopesukampanjoiden perusteella on taas sama laulu menossa:nyt eduskuntavaalit ja lammaslauman ohjaaminen näillä gallupeilla on alkanut taas. https://seura.fi/…/gallupfirmat-rahastavat…/ Sitra on myös yksi veronmaksajien rahoilla tutkimuksiaan teettävä taho ja se käyttää myös kokoomuksen omistamaa TALOUSTUTKIMUSTA kyselyissään.Sitrahan hassasi veronmaksajienrahaa aivan turhanaikaisiin "tutkimuksiinsa "muutama vuosi sitten ja sama laulu tuntuu jatkuvan. VERORAHOILLA tuetaan myös YKSITYISIÄ kanavia(ilmankos siellä kokoomuslaiset ynm.poliittista puoluetta edustavat saavatkin ohjelma aikaa,kun taas asiaohjelmat ja tutkivaa PUOLUEETONTA journalisimia tekevät eivät) ja kaikki nämä käyttävätkin yllätys,yllätys samoja mielipidemuokkausfirmoja suoltaessaan näitä tilattuja "tutkimuksiaan"eli galluppejaan isolla rahalla ,mainostensa lisäksi ihmisten ohjaamisessa "oikeaan"suuntaan. Ei tarvitse ihmetellä ohjelmien ja näiden kanavien tason laskua ei YLE pakkoveroa jonka nämä ajoivat sisään koska nyt on aivan sama mitä nämä tuuteistaan suoltavat "kansa" maksaa kuitenkin.Jopa sen 40 miljoonaa veroparatiiseihin...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Heh, juuri näin. Muuten, minulta ei ainakaan yksikään mielipiteentutkimus(muokkaus)firma ole koskaan kysynyt mitään politiikkaan liittyvää. Kun näitä "tutkimuksia" tehdään useita vuosittain, voisi tämmöinen tyhmempi luulla että joku keksisi kysyä minunkin mielipidettäni. Mutta ehkä he säästävät kustannuksia ja kyselevät vain Helsingin Kallion asukkailta?

Apropoo, Lauta vai sukset? Tutun näköinen rusketuskuvio.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Juu ei multakaan ole kysytty, mutta tällainen fiksumpi ihminen voi helposti selvittää siihen todennäköisen syyn: todennäköisyys sille että juuri sinulle tai minulle soitetaan (olettaen että myös vastaamme puheluun) on karkeasti n. 2000/5000000 = 0,0004 eli 0,04%, mikä on pienempi kuin todennäköisyys saada 5 oikein lotossa (0,059%).

Mitään perusteita täälläkään ei ole esitetty siitä, miksi tai miten kyseiset yritykset huijaisivat gallupeissa ja gallupit ovat kyllä lähes poikkeuksetta vastanneet äänestyskäyttäytymistä virhemarginaalin sisällä. Jos haluatte todistaa että metodit ovat väärät, voitte tehdä (jos on osaamista) tai teetättää (jos on rahaa) omat gallupinne ja sitten verrata niitä näihin jo julkaistuihin. Suosittelen aloittamaan vaikkapa tilastotieteen perusteista niin asia saattaa aueta paremmin.

Jos tulokset eivät miellytä, voi työntää pään puskaan ja kieltää ne koska eivät sovi omaan maailmankuvaan tai pyrkiä falsifioimaan ne samoilla menetelmillä. Ensimmäinen on helpoin ja suosituin vaihtoehto eikä vaadi juuri lainkaan vaivannäköä, toinen vaatii taas työtä totuuden selvittämiseksi mutta toisaalta totuus voi myös satuttaa ja ensimmäiseen vaihtoehtoon turvautuminen toisen käyttämisen jälkeen (kieltää omat tuloksensa koska ne ei miellytä) saa koko homman näyttämään vain typerältä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Todennäköisyyslaskennasta en oikeen paljon tiedä mutta sen tiedän ettei tuo joukko jolta esim. Taloustutkimus "satunnaisesti" kyselee suinkaan ole 5miljoonaa, sanoisinpa että se on lähempänä 100 000 kuin edes miljoonaa.
Jos olisikin niin että lähes koko Suomen äänestysikäiset olisi kyselytutkimuksen perusjoukkona josta sitten satunnaisesti valittaisiin se n.2000 jolta kysyttäisiin niin tulokset olisivat ehkä erilaisia, ainakin ne olisivat luotettavampia.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Nykymaailmassa on mahdollisuus tehdä luettelot keneltä mitäkin kysytään. Esimerkiksi Taloustutkimuksen paneeliin jos pyritään niin siellä kysytään melko yksityiskohtaisesti "minkä sortin miehiä olet" jo ennen kuin osallistuu yhteenkään tutkimukseen. No, sitten kun vastaat tunnollisesti annettuihin kysymyksiin niin tutkimukset joihin kysytään mielipidettäsi valikoituvat annetun profiilin mukaisesti.
Ei se sen kummempaa vääristelyä sitten kaipaakaan kun tuloksista saadaan pyydetyn laisia.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

No mutta minkälaiselta se "todellinen" tulos sitten mielestäsi näyttää? Ei se vaadi kuin n. 2000 satunnaisotannalla valittua puhelinsoittoa (jos kaikki vastaavat ja suostuvat osallistumaan tutkimukseen) jonka jälkeen voit aika luotettavasti kertoa oikean tuloksen. Jos se poikkeaa kovasti noiden yritysten tuloksista niin sitten sulla olisi jo jonkinlaista näyttöä tulosten manipuloinnista. Jään odottamaan että teet sen, tai ehkä en sittenkään.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Minä en ottanut kantaa tutkimustulosten oikeellisuuteen. Sinä jokeltelit jotain 5miljoonasta joista valitaan ne 2000 joilta kysytään. Totuushan ei ole ollenkaan tuollainen kuin kuvasit joten se siitä uskottavuudesta. Siitä minulla on mielipide että kun perusjoukko josta haastateltavat valitaan on jo valmiiksi profiloitu niin tutkimuksen tuloksia voidaan helposti käyttää poliittisiin tarkoituksiin.
Monet todella uskovat että tutkimuksissa perusjoukkona ovat ,koko kansa,äänestysoikeudelliset, kansalaisuuden omaavat tjm vastaavaa mutta kun niin ei ole. Jokaisella tutkimuslaitoksella on oma "Suomen kansa" jolta kysytään.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen Vastaus kommenttiin #8

"Minä en ottanut kantaa tutkimustulosten oikeellisuuteen."

"Ei se sen kummempaa vääristelyä sitten kaipaakaan kun tuloksista saadaan pyydetyn laisia."

Mikä noista gallupeista tekee sellaisia pyydetynlaisia? Jos gallupit haluaisi väärentää niin miksi edes vaivautua kyselemään keltään yhtään mitään? Sitä paitsi tuo 100 000 voi olla satunnaisesti valittu edustava otos koko populaatiosta, jolloin tulokset olisivat silti luotettavia. Millä puolueilla sinun mielestäsi on aitoa kannatusta enemmän ja millä vähemmän? Eli kenen hyväksi ne tulokset on mielestäsi manipuloitu?

Onko sulla jotain lähteitä esittää totuudellesi?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #9

Oletko sitä mieltä että kyselytutkimuksilla ja tutkimuksista tehdyillä uutisjutuilla ei voida vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin ennen vaaleja?

Gallupeista tekee pyydetynlaisia juuri se että niissä voidaan käyttää ja käytetään etukäteen profiloituja joukkoja joista haastateltavat valitaan.
Olen itse liittyessäni erään tutkimuslaitoksen haastateltavajoukkoon saanut antaa melko tarkan profiilin poliittisesta ja muista yhteiskunnallisesta kiinnostuksenaiheistani. Vapaaehtoisesti tietenkin enkä sitä protestoikaan mutta se selittää sen miksi minulta kysellään enempi suklaapatukan päällyspapereitten värimaailmasta eikä koskaan äänestyskäyttäytymisestäni. Tutkimuksiin pääsen osallistumaan kuukausittain tai jopa useamminkin.

Toimituksen poiminnat