OksanenIlona Politiikkaa vaiko mitä?

Suomesta löytyy polttoaine, jopa sähköautoja puhtaampaa

Neste toi markkinoille uuden sataprosenttisesti tähteistä ja jätteistä tehdyn dieselin. Miksi sen käyttäminen ei ole koko Suomen asia? https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomesta-loytyy-polttoaine-joka-voisi... Neste toi markkinoille uuden sataprosenttisesti tähteistä ja jätteistä tehdyn dieselin. jonka käyttö laskisi hiilidioksidipäästöjä parhaimmillaan 90 prosenttia, vaihteluvälin ollessa 50–90 prosenttia, verrattuna fossiilisen dieselin käyttämiseen. Miksi tästä Nesteen keksimästä 100 prosenttisesta biodieselistä eli Mydieselistä ei ole tullut meidän kaikkien asia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

No joo, mutta löytyykö tätä ihmeainetta Suomen tieliikenteen vaatimat 1,5 - 2 miljoonaa(* tonnia vuosittain?

*) Tarkkaa tietoa en löytänyt netistä, laitoin tuollaisen haarukan jonka pitäisi olla samalla kinkeripiirillä todellisen tiedon kanssa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

On suunnallaan:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001845528....

Ei ehkä löydy my dieseliä noin paljon, mutta toisaalta eipä ole kaikilla sähköautoakaan ihan huomenna.

Minusta tuossa jätteestä tehdyssä dieselissä on se etu, ettei tarvitse valmistaa uutta autoa, joka valmistus vastaa päästöiltään jotain 100 000 km ajomatkaa.

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Polttoaineessa käytettävästä jätteestä paljon on teurasjätettä, joka voi olla joillekin tahoille hyvin vaikea hyväksyä, mikäli sattuu olemaan vegaani. Tuotantomenetelmä tuli hyvin tunnetuksi myös kolmannessa valtakunnassa, vaikkakin eri lopputuotteena...

Polttomoottorista tulee joka tapauksessa ulos palamisen seurauksena hiilidioksidia, vaikka tuotantomenetelmä toki hyödyntäisi enemmän mahdollista hävikkiä.

Tehokkaampaa olisi keskittää enemmän voimavaroja vain perinteiseen joukkoliikenteeseen ja ajaa alas autotuotantoa, mutta autokauppiaat ja maahantuojat erilaisine etujärjestöineen varmasti ovat kanssani erimieltä.

Muutokset palvelurakenteissa on jokatapauksessa jo käynnissä, joten toisaalta...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Neste ei ole halunnut paljastaa MyDieselinsä raaka-ainemixiä. Kotimaista jätettä se ei 100% ole. Siinä on mukana palmuöljytuotetta. Väittävät puristusjätteeksi tms, en menisi luottamaan. Öljypslmun tehoviljely tropiikissa on ilmaston ja alueen luonnon kannalta katastrofaalista.

MyDiesel on siis pelkästään direktiivillä kikkailtu ekopolttoaineeksi. Kaavaillut metsäpohjaiset polttoaineet taas eivät auta ilmastopäästöissä yhtikäs mitään, kun yhden litran tuottaminen aiheuttaisi enemmän päästöjä kuin fossiilisen dieselin tuottaminen ja kuluttaisi energiaa enemmän kuin lopputuotteessa on energiasisältöä. Järjetöntä.

Liikenteen nollapäästöisyyden tiekartassa pitää olla järkevä: Liikkumista pitää työelämämuutoksin ym. tehostamisin saada vähenemään, sitten loput henkilöliikenne sähköiseksi ja toistaiseksi niukat tai haaveissa olevat jätepohjaiset ja synteettiset polttoaineet maatalouteen, raskaaseen liikenteeseen ja lentoliikenteeseen.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Löytyyhän meillä 100% kotimainen jätteistä valmistettu biokaasu. Sellaisella olen ajellut jo parisen vuotta, ei halpaa mutta edullista.
Se joukkoliikenne; mitä se sellainen on? Ei näillä seuduin runsaan kymmenen kilometrin säteellä ole pariin kymmeneen vuoteen löytynyt.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Pakko sanoa että Mäkinen on oikeassa, suomen biodieselitehdas on viritetty neitseellisille raaka-aineille, myös eläinrasvat on sitä mutta ne täyttää Suomen jäteluokituksen.
Sen takia kun ylittää maan rajan päästöt voi moninkertaistua kun toisessa maassa on erilainen jäteluokitus k.o.raaka-aineille ?!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Saako hindu käyttää autossaan lehmästä tehtyä tiisseliä ja kelpaako muslimille tiisseli johon on käytetty Sian ruhon osia.

Kuolleet kotieläimet ja lemmikit, kuten hevoset, koirat, kissat, kanit ja hamsterit, voidaan tulevaisuudessa hyödyntää tekemällä niistä tiisseliä.

Käyköhän niin ettei tulevaisuudessa enää ihmisiäkään haudata tai polteta, vaan ruumiit käytetään biotiisselin raaka-aineena?

Toimituksen poiminnat